Veel gestelde vragen

Microgroenten zijn babyplantjes van groenten of kruiden. Microgroenten groeien nadat de zaadjes zijn ontkiemd een aantal dagen in het licht. Ze worden, afhankelijk van het soort, na 6 tot 21 dagen geoogst. Ze hebben de smaak van de volwassen plant of vrucht, zoals radijs of broccoli.

Microgroenten ontkiemen en groeien op een groeimedium. Je kunt dan denken aan aarde, kokosmatten, steenwol of papierpulp. Ze krijgen water, licht en warmte om de groei te stimuleren.

Microgroenten worden geoogst als de eerste mini-blaadjes ontstaan. In principe kun je van alle eetbare planten ook microgroenten maken. Microgroenten worden geoogst door ze af te knippen of te snijden net boven de wortel. Tuinkers is misschien wel de meest bekende microgroente, maar er zijn nog zoveel andere lekkere soorten.

Nieuwgierig, kijk dan eens dit grappige filmpje van Het Klokhuis. Vergroot uw gelach 😊.

https://youtu.be/xGC68ut3iT4

Microgroenten en kiemgroenten worden weleens met elkaar verward.

Kiemgroenten kent u waarschijnlijk wel. Taugé is bijvoorbeeld een heel bekende kiemgroente. Kiemen zijn de ‘spruiten’ uit zaden. Kiemgroenten groeien in het donker zonder groeimedium (zoals aarde) met slechts water. Ze zijn snel te oogsten en het kweekproces is minder (arbeids-)intensief. Bij kiemgroenten oogst je de zaden met hun wortels en de jonge stengels.

Microgroenten telen kost meer tijd en werk dan het telen van kiemen. Microgroenten groeien op een groeimedium en in het licht. Ze worden geoogst op het moment dat de eerste mini-blaadjes ontstaan, hierdoor bevatten ze veel meer van het gezonde chlorofyl dan kiemen. Onder invloed van het licht maken microgroenten namelijk het bladgroen chlorofyl aan, wat je lichaam ontgift en kleur geeft aan de plant.

Bij het kweken van microgroenten ga je dus te werk als in een echte moestuin. Je hebt zaden, water, licht en een groeimedium nodig. Van microgroenten eet je alleen het steeltje en de eerste mini blaadjes. Als je kiemen ‘de baby’s’ zou noemen, dan zijn microgroenten eigenlijk ‘de peuters’.

Jazeker. Een handje microgroenten heeft een indrukwekkende voedingswaarde en bevat tegelijk maar zeer weinig calorieën.

Microgroenten zijn  niet alleen mooi om te zien maar zitten ook dus boordevol voedingsstoffen. De kleine plantjes bevatten nog alle voedingsstoffen die ze normaal zelf gebruiken om te groeien tot een grote plant. Afhankelijk van het plantensoort en de kweekomstandigheden bevatten microgreens tot 40 keer meer voedingsstoffen in gewicht dan wanneer ze volgroeid zijn.

Nieuwsgierig, lees dan eens dit wetenschappelijk onderzoek uit 2012. Vergroot uw kennis 😊.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/

Vergeleken met volwassen groenten en kruiden bevatten microgroenten grotere hoeveelheden belangrijke beschermende stoffen zoals Bètacaroteen (een provitamine A) en vitamine E, C en K1. Daarnaast bevatten ze hoge concentraties mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer, zink, selenium en ook sporenelementen. Ook zitten in microgroenten antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, en hoge concentraties aan fytonutriënten. Fytonutriënten zijn bioactieve voedingsstoffen die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomen.

Microgroenten zijn dus niet alleen lekker, maar ook super gezond

Hoeveel mineralen en vitaminen kiem- en microgroenten bevatten, hangt niet alleen af van de plantensoort, maar ook van de kweekomgeving en de groeiomstandigheden. Wij kweken de microgroenten daarom op gezonde, vitale en biologische wijze met alleen natuurlijke stoffen. (Zie voor meer informatie over natuurlijke stoffen: Wat zit er in onze aarde?)

De microgroenten groeien op tray’s gevuld met gegarandeerd 100% biologische  aarde in verticale kweekrekken onder energie zuinige ledverlichting.

De tray’s zijn van hard kunststof en hebben in de bodem vele mini-gaatjes, zodat de aarde en daarmee de plantwortels het gevitaliseerde kraanwater dat wij geven van onderaf kunnen opnemen tijdens een watergift. De tray’s die we gebruiken zijn zo stevig dat we deze kunnen reinigen en vele jaren steeds weer opnieuw kunnen gebruiken. Gezien de zeer lange levensduur en het kunnen recyclen van het kunststof zien we dit als een redelijk duurzame oplossing.

We gebruiken verticale kweekrekken, zodat we op relatief weinig vierkante meters veel vitaal voedsel kunnen kweken. Deze kweekrekken zijn door onszelf ontworpen en samengesteld. Het zijn stevige rekken van kunststof en aluminium die een lange levensduur hebben.

De relatief energie zuinige led verlichting die we gebruiken heeft een natuurlijk daglichtspectrum. Wij maken dus geen gebruik van de onnatuurlijk uitziende blauwe en roze lampen. Uw microgroenten geven we ook een goede nachtrust, wat nodig is voor de gezonde ontwikkeling van de plantjes. Onze ledlampen schijnen daarom maar 12 uur per dag.

We beheersen het klimaat in de binnen-kweekruimte door middel van een klimaatsysteem en ventilatoren. Ons klimaatsysteem kan koelen, verwarmen en de lucht ontvochtigen. Hierdoor bent u voorzien van een constante kwaliteit en jaar rond levering.

De microgroenten worden met een schaar handmatig door ons geoogst.

We gebruiken de aarde voor de teelt van de microgroenten slechts eenmaal. Daarna word de aarde hergebruikt in Daphne’s (buiten) Moestuin. Hier word het steeds weer hergebruikt voor het telen van andere groenten en fruit.

Een plant kan alleen tot volle vitaliteit komen als de bodem ook gezond is. In de aarde die wij gebruiken zitten alleen organische, natuurlijke stoffen.

Vitaal eten helpt mens en dier vitaliteit te geven (lees: energie en levenskracht). Als planten op ‘levende’ aarde groeien, zie je dit terug in een langere houdbaarheid en proef je dit in een vollere smaak. Dit is wat onze klanten vertellen.

Nieuwgierig, kijk dan eens naar het microscopische verschil tussen voedsel dat op 100% biologische wijze en op niet biologische wijze is geteeld? Bekijk de weblink naar het boek The invisible power within foods. Dit is het verschil tussen vitaal voedsel en leeg voedsel. Vergroot uw kennis😊.

https://organic-nonorganic.info/the-book/

Niet biologisch

versus

biologisch

Hoeveel mineralen en vitaminen microgroenten bevatten, hangt niet alleen af van de plantensoort, maar ook van de kweekomgeving en de groeiomstandigheden.

Een plant neemt zijn mineralen op uit de bodem via zijn wortels. De hoeveelheid mineralen aanwezig in eten wordt daardoor bepaald door het groeimedium en de  voeding die wordt gegeven. Dit is precies de reden dat we altijd uitsluitend op aarde telen en niet op andere groeimediums, zoals kokosmatten en steenwolmatten. Dit geeft namelijk ‘lege’ groenten. Want waar haalt de plant zijn vitaminen en mineralen dan vandaan.

We zijn er trots op u te vertellen dat er onder andere lavameel in de aarde zit. Lavameel is 100% oergesteente van vulkanen, Lavameel bevat meer dan 80 mineralen en sporenelementen in de juiste verhouding. Een plant (uw eten) heeft mineralen nodig om vitamines aan te maken.

Voedsel op aarde telen is kostbaarder en tijdsintensiever dan op steriele kant en klare groeimediums te kweken. We hechten veel waarde aan uw gezondheid. Daarom besteden we aandacht aan de aarde. Door op de rijke levende vitale aarde te kweken zien de microgroenten er niet alleen mooier uit, ze smaken beter, kunnen langer bewaard worden en hun gezonde inhoud ligt hoger.

Zoals geschreven neemt een plant zijn voedingsstoffen op via de wortels. Wij zijn er daarom trots op dat onze plantjes tijdens de ontkieming en groei flinke spierwitte pluizige wortels hebben. Dit betekent namelijk dat de planten gezond zijn.

Het bodemleven in de aarde word extra gestimuleerd door bodemschimmels (mycorrhiza & trichoderma) en 82 effectieve micro-organismen (goede bacterie die voorkomen in de natuur). Dit om het wortelnetwerk en voedselopname van de plantjes optimaal te benutten.

Al ziet u van de wortels in de met de hand geoogste bakje microgroenten niets terug, uw voedsel heeft hierdoor wel alle benodigde voedingsstoffen uit de aarde kunnen halen. Zo weten we zeker dat wat u eet ook écht boordevol smaak, vitaminen, mineralen, sporenelementen, antioxidanten en levenskracht zit.

Nieuwgierig, kijk dan eens naar hoe bodemschimmels te werk gaan? Vergoot uw kennis 😊.

Weblink naar Youtube film: Verkorte mycorrhiza aflevering

https://youtu.be/5CAGY4QlGOk

Onze microgroenten krijgen door EM-X keramiek gevitaliseerd kraanwater.

Bij het vitaliseren van water wordt er levensenergie aan het water toegevoegd en belastende informatie van stoffen die in het water zitten, waar het (plant)lichaam primair op reageert, eruit gehaald.

De Japanse onderzoeker Dr. Masaru Emoto heeft via fotografie van watermoleculen aangetoond dat water een geheugen heeft en vatbaar is voor positieve en negatieve invloeden. Water structureert zichzelf aan de hand van de invloeden waaraan het wordt blootgesteld. Vervuild water of water met andere negatieve invloeden is chaotisch van structuur. Water blootgesteld aan positieve invloeden zoals gebed, positieve gedachten of EM-X keramiek vormt een schitterende kristalstructuur.

Het vitaliseren van water heeft invloed op het trillingspatroon. Iedere stof heeft een eigen trillingspatroon. Een metaal, herbicide of andere stof heeft ieder een eigen trillingspatroon.

Vervuild water heeft hierdoor een ander trillingspatroon dan schoon water. Als vervuild water chemisch gereinigd wordt, verandert het trillingspatroon niet. Het trillingspatroon van de vervuiling verdwijnt wel als je het water vitaliseert.

Water heeft dus een eigen trillingsfrequentie. Doordat water de trilling van andere stoffen overneemt, verandert de structuur en verdwijnt de authentieke trilling van water. Door water te vitaliseren, komt het in contact met de oorspronkelijke frequentie en kan energiearm water zonder structuur weer krachtig en vitaal worden.

Het vitale water geeft de plant de energie die ze nodig heeft. Het zorgt voor sterke haarwortels, zodat voedingsstoffen sneller opgenomen worden. Dat is beter voor de groei en productie van de plant. Vitaal water bevat de juiste frequenties voor een sterke en vitale plant en dit geldt ook voor mens en dier.

EM-X Keramiek is keramiek gebakken van met EM (Effectieve Micro organismen) gefermenteerde klei. Tijdens het bakken is de informatie(trilling) en de energie van de EM micro-organismen in de klei opgeslagen die vervolgens deze informatie en energie weer afgeeft aan zijn omgeving. De werkzaamheid van EM-X keramiek is gebaseerd op het principe dat informatie (trilling) en energie kan worden behouden en overgedragen door deze eigenschappen te binden in gebakken klei.

Met de EM-X keramiek wordt de schadelijke informatie van vervuilende stoffen verwijderd uit het kraanwater. Deze informatie werkt in op ons lichaam als we het water drinken of als we voedsel tot ons nemen. Immers bestaat een mens voor 70 procent uit water.

Het overdracht-principe wat met EM kan worden bereikt is heel mooi zichtbaar gemaakt door Masaro Emoto. Hij heeft onder andere gefotografeerd dat vervuild water geen ‘kristal-ster’ structuur maakt of dat deze structuur erg beschadigd is. Water dat met EM Keramiek in aanraking is geweest toont een prachtige sneeuwvlok structuur, lijkend op helder fris bronwater.

Nieuwgierig, kijk dan eens naar hoe dit volgens Dr. Masaru Emoto werkt? Vergroot uw kennis 😊.

? Water has memory! Dr. Masaru Emoto’s water experiment!

https://youtu.be/5cyQVu_8EFc

Nieuwgierig, kijk dan eens naar hoe EM-X keramiek werkt? Vergroot uw kennis 😊.

https://nieuwwaterwinkel.nl/waterwiki/zuiver-en-vitaal-water/effectieve-micro-organismen-voor-levend-water/

of

https://hummingbirdfeather.com/em-x-keramiek-basisprincipe/

Het 100% biologische aardemengsel dat we gebruiken bevat kokosvezels, compost van naaldhoutschors, veen (witveen en zwartveen), groencompost, lavameel, calcium (zeeschelpenkalk), magnesium, de bodemschimmels mycorrhiza & trichoderma) en 82 effectieve micro-organismen (EM).

Wij kunnen ons niet vinden in de regels en bureaucratie van gecertificeerd biologisch en zijn daarom bewust on- gecertificeerd biologisch. Wij werken enkel 100% biologisch en onze aarde zal dan ook altijd leven en mineralen bevatten en geen kunstmest of andere onnatuurlijke stoffen bevatten.

 

Microgroenten mogen als biologisch verkocht worden als er geen gebruik is gemaakt van aarde. Zo worden biologische microgroenten geteeld op steriele substraatmatten, gemaakt van bijvoorbeeld cellulose of jutte. In de niet biologische teelt word ook vaak steenwol gebruikt.

Taak Daphne, dit checken. Wettelijk mag men aarde / potgrond biologisch noemen als deze slechts 60% biologische meststoffen bevat en de overige 40% meststoffen chemisch zijn.

Chemisch bemesten met kunstmest geeft geen topkwaliteit. Kunstmest is zeer primitief en bevat slechts enkele mineralen. De chemische stikstof doet de planten geforceerd goed groeien doordat de plant veel water opneemt. Kunstmest dood daarnaast het bodemleven.

Dit terwijl levende, vitale aarde juist zo belangrijk is voor de krijgen van gezonde, vitale planten en vruchten. De planten en dus uw eten krijgen de mineralen van een vitale bodem en daar kiezen wij graag voor.

Met de teelwijze van Daphne’s Moestuin weten we zeker dat wat u eet ook écht boordevol smaak, vitaminen, mineralen antioxidanten en levenskracht zit.

Nee. We zouden niet durven. Chemische gifstoffen gebruiken in onze leefomgeving en op ons eten is een erg onverstandig idee. Onze microgroenten verwennen wij zo dat ze vitaal zijn en bestand zijn tegen ziektes en plagen. Ongezonde plantjes trekken namelijk de opruimers van de natuur aan. Mochten wij onverhoopt toch een keer plagen, zoals trips en rouwvliegjes, binnenkrijgen in onze kweekruimte, dan lossen wij dit op met ouderwetse ‘vangplaatjes’ en ‘natuurlijke vijanden’ (beestjes) zoals roofwantsen en aaltjes.

Elke microgroente heeft zijn eigen smaak, kleur, vorm, geur en structuur . Je kunt ze rauw eten, bijvoorbeeld door ze toe te voegen aan een salade. Leg wat microgroenten op je boterham met jam, kaas of beleg je wrap ermee.

Voeg ook eens microgroenten toe aan je yoghurt of smoothie of leg een handje microgroenten op je soep.

Je kunt microgroenten goed gebruiken als decoratie op je bord tijdens een etentje. Speel afhankelijk van je gerecht met de vormen, smaken en kleuren van de verschillende soorten microgroenten of ga voor een kleurrijke confetti op je bord.

Microgroenten laten zich leuk combineren met alle smaken, namelijk zoet, zout, zuur, bitter en de vijfde smaak’, namelijk ‘umami’.

Daphne’s persoonlijke favoriet is een salade van diverse microgroenten gecombineerd met fruit, groente, dressing en nootjes.

Als ruit gebruikt Daphne bijvoorbeeld aardbeien, frambozen, appel, mango en/of avocado. Voor de stukjes groenten erbij, snijdt Daphne komkommer, paprika, en/of geraspte wortel. Een dressing maakt Daphne zelf van yoghurt, honing en koudgeperste (olijf / zonnebloem / sesam) olie. Verder doet ze er wat gebakken nootjes overeen zoals zonnebloempitten en pijnboompitten. Smullen maar!

Microgroenten hebben de smaak van de volwassen plant. Zo smaakt broccoli microgroenten naar broccoli, Radijs microgroenten naar radijs, etc..