Overige informatie

Wat zijn microgroenten?

Microgroenten zijn babyplantjes van groenten of kruiden. Microgroenten groeien nadat de zaadjes zijn ontkiemd in het donker een aantal dagen in het licht. Ze worden, afhankelijk van het soort, na 6 tot 21 dagen geoogst. Ze hebben de smaak van de volwassen plant of vrucht, zoals radijs of broccoli.

Microgroenten ontkiemen en groeien op een groeimedium. Je kunt dan denken aan aarde, kokosmatten, steenwol of papierpulp. Ze krijgen water, voeding, licht en warmte om de groei te stimuleren.

Microgroenten worden geoogst als de eerste mini-blaadjes ontstaan. In principe kun je van alle eetbare planten ook microgroenten maken. Microgroenten worden geoogst door ze af te knippen of te snijden net boven de wortel. Tuinkers is misschien wel de meest bekende microgroente, maar er zijn nog zoveel andere lekkere soorten.

Nieuwgierig, kijk dan eens dit grappige filmpje van Het Klokhuis. Vergroot uw gelach 😊.

https://youtu.be/xGC68ut3iT4

lokaal gaat prachtig samen. Bedankt voor de oester Viskwekerij Neeltje Jans.

Verschil microgroenten en kiemgroenten?

Microgroenten en kiemgroenten worden weleens met elkaar verward.

Kiemgroenten kent u waarschijnlijk wel. Taugé is bijvoorbeeld een heel bekende kiemgroente. Kiemen zijn de ‘spruiten’ uit zaden. Kiemgroenten groeien in het donker zonder groeimedium (zoals aarde) met slechts water. Ze zijn snel te oogsten en het kweekproces is minder (arbeids-)intensief. Bij kiemgroenten oogst je de zaden met hun wortels en de jonge stengels.

Microgroenten telen kost meer tijd en werk dan het telen van kiemen. Microgroenten groeien op een groeimedium en in het licht. Ze worden geoogst op het moment dat de eerste mini-blaadjes ontstaan, hierdoor bevatten ze veel meer van het gezonde chlorofyl dan kiemen. Onder invloed van het licht maken microgroenten namelijk het bladgroen chlorofyl aan, wat je lichaam ontgift en kleur geeft aan de plant.

Bij het kweken van microgroenten ga je dus te werk als in een echte moestuin. Je hebt zaden, water, licht en een groeimedium nodig. Van microgroenten eet je alleen het steeltje en de eerste mini blaadjes. Als je kiemen ‘de baby’s’ zou noemen, dan zijn microgroenten eigenlijk ‘de peuters’.

Waar zijn onze microgroenten te koop?

Naast dat u onze microgroenten kunt bestellen op deze website, zijn onze microgroenten ook te koop bij de volgende bedrijven:

De Groentehal, Middelburg, groothandel in groenten en fruit – www.groentehal.nl

D-FOOD FOR CHEFS, Gent, groothandel in voedingsmiddelen voor gastronomische restaurants – www.dfood.be

TOMACE, Zierikzee, groothandel in groenten en fruit voor de horeca – www.tomace.nl

Bestelling zijn ook af te halen in het moestuinwinkeltje van Daphne’s Moestuin in Renesse.

Hoe lang zijn onze microgroenten houdbaar?

Onze microgroenten zijn zo vitaal dat ze zeker 10 dagen na bezorging houdbaar blijven in de koelkast op een temperatuur van 4 graden. Dat durven wij te garanderen. Ook na deze 10 dagen kunnen de microgroenten nog gebruikt en gegeten worden. Wij adviseren daarom altijd om zelf even te kijken, ruiken en/of proeven of de microgroenten nog goed zijn.

Microgroenten zijn een zeer kwetsbaar product. Het is daarom van belang dat microgroenten gekoeld bewaard worden en zo min mogelijk temperatuurschommelingen krijgen.

Wassen voor gebruik?

Nee, wij adviseren uw microgroenten niet te wassen voor gebruik. Het is direct geschikt voor consumptie. Wij werken onder zeer hygiënische omstandigheden.

Zijn microgroenten gezond?

Jazeker. Een handje microgroenten heeft een indrukwekkende voedingswaarde en bevat tegelijk maar zeer weinig calorieën.

Microgroenten zijn  niet alleen mooi om te zien maar zitten ook dus boordevol voedingsstoffen. De kleine plantjes bevatten nog alle voedingsstoffen die ze normaal zelf gebruiken om te groeien tot een grote plant. Afhankelijk van het plantensoort en de kweekomstandigheden bevatten microgreens tot 40 keer meer voedingsstoffen in gewicht dan wanneer ze volgroeid zijn.

Nieuwgierig, lees dan eens dit wetenschappelijk onderzoek uit 2012. Vergroot uw kennis 😊.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22812633/

Vergeleken met volwassen groenten en kruiden bevatten microgroenten grotere hoeveelheden belangrijke beschermende stoffen zoals Bètacaroteen (een provitamine A) en vitamine E, C en K1. Daarnaast bevatten ze hoge concentraties mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer, zink, selenium en ook sporenelementen. Ook zitten in microgroenten antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, en hoge concentraties aan fytonutriënten. Fytonutriënten zijn bioactieve voedingsstoffen die uitsluitend in plantaardige voeding voorkomen.

Hoe eet je microgroenten?

Elke microgroente heeft zijn eigen smaak, kleur, vorm, geur en structuur. Je kunt ze rauw eten, bijvoorbeeld door ze toe te voegen aan een salade. Leg wat microgroenten op je boterham met jam, kaas of beleg je wrap ermee.

Voeg ook eens microgroenten toe aan je yoghurt of smoothie of leg een handje microgroenten op je soep.

Microgroenten laten zich leuk combineren met alle smaken, namelijk zoet, zout, zuur, bitter en de vijfde smaak’, namelijk ‘umami’.

Je kunt microgroenten goed gebruiken als decoratie op je bord tijdens een etentje. Speel afhankelijk van je gerecht met de vormen, smaken en kleuren van de verschillende soorten microgroenten of ga voor een kleurrijke confetti op je bord.