Daphne's MoestuinMicrogroenten

BestellenWie zijn wij

Wat zijn microgroenten?

Microgroenten zijn babyplantjes van groenten of kruiden. Microgroenten groeien nadat de zaadjes in het donker zijn ontkiemd een aantal dagen in het licht. Ze worden, afhankelijk van het soort, na 6 tot 21 dagen geoogst. Ze hebben de smaak van de volwassen plant of vrucht, zoals radijs of broccoli.

Microgroenten ontkiemen en groeien op een groeimedium. Je kunt dan denken aan aarde, kokosmatten, steenwol of papierpulp.

Bij Daphne’s Moestuin groeien de microgroenten op 100% biologische compostaarde. In onze compostaarde zitten naast natuurlijke meststoffen ook mineralen (lavameel), bodemschimmels en 82 effectieve micro-organismen om wortelgroei en voedselopname door de plantjes te stimuleren. Ze krijgen door EM-X keramiek gevitaliseerd water en licht van ledlampen met een daglichtspectrum. In onze kweekruimte beheersen we het klimaat door middel van een klimaatsysteem dat de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie regelt. Daardoor weten wij zeker dat de microgroenten boordevol smaak, vitaminen, mineralen, antioxidanten en levenskracht zitten.

Nieuwsgierig naar wat microgroenten zijn, kijk dan eens dit grappige filmpje van Het Klokhuis. 😊

https://youtu.be/xGC68ut3iT4

Wil je meer weten over microgroenten en ons kweekprincipe, lees dan hier (link naar: Hoe kweken wij microgroenten) verder.

Vitale aarde

Daphne’s Moestuin kweekt op vitale compostaarde met toegevoegde mineralen, bacteriën en schimmels

Daglichtspectrum

Microgroenten krijgen 12 uur licht van ledlampen met daglichtspectrum en mogen ook 12 uur slapen

Houdbaarheid

De microgroenten worden geoogst en in bakjes geleverd en zijn nog minstens 7 dagen houdbaar na oogsten

Verschil microgroenten en kiemgroenten?

Microgroenten en kiemgroenten worden weleens met elkaar verward.

Kiemgroenten kent u waarschijnlijk wel. Taugé is bijvoorbeeld een heel bekende kiemgroente. Kiemen zijn de ‘spruiten’ uit zaden. Kiemgroenten groeien in het donker zonder groeimedium (zoals aarde) met slechts water. Ze zijn snel te oogsten en het kweekproces is minder (arbeids-)intensief. Bij kiemgroenten oogst je de zaden met hun wortels en de jonge stengels.

Microgroenten telen kost meer tijd en werk dan het telen van kiemen. Microgroenten groeien op een groeimedium en in het licht. Ze worden geoogst op het moment dat de eerste mini-blaadjes ontstaan, hierdoor bevatten ze veel meer van het gezonde chlorofyl dan kiemen. Onder invloed van het licht maken microgroenten namelijk het bladgroen chlorofyl aan, wat je lichaam ontgift en kleur geeft aan de plant.

Bij het kweken van microgroenten ga je dus te werk als in een echte moestuin. Je hebt zaden, water, licht en een groeimedium nodig. Van microgroenten eet je alleen het steeltje en de eerste mini blaadjes. Als je kiemen ‘de baby’s’ zou noemen, dan zijn microgroenten eigenlijk ‘de peuters’.